Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Hizmetleri

Uzm. Klinik Psikolog Gözde KIRATLI

Özgeçmiş

SANKO Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık Merkezi (PDM), SANKO Üniversitesi öğrencilerine (lisans, yüksek lisans, meslek yüksek okulu öğrencileri) psikolojik danışmanlık ve rehberlik hizmeti sağlayan birimdir.

Amacımız

Psikolojik Danışma, kişinin yaşadığı sorunlara ilişkin farkındalık kazanması, kendini anlaması, hayatında geliştirmek ya da değiştirmek istediklerine ilişkin kararlar alması, çözüm yollarının üretilmesi, çevresiyle uyumlu ve sağlıklı bir iletişim içinde olması, kendi sosyal becerisini ve kapasitesini geliştirmesi için bir Uzman Klinik Psikolog tarafınca verilen psikolojik yardım sürecidir. Görüşmeler gizlilik ve tarafsızlık ilkeleri göz önünde tutularak yapılır.

Gizlilik ilkesine göre; yapılan tüm görüşmeler gizli tutulur. Kişinin bilgisi dışında ve onayı alınmadan danışanın bilgileri hiçbir kişi, birim ya da kurumla paylaşılamaz.

Tarafsızlık ilkesine göre ise başvuran öğrencilerimiz hiçbir fark (cinsiyet, sosyal sınıf, din, ırk, etnik kimlik v.b) gözetilmeksizin PDM hizmetlerinden yararlanırlar.

PDM Hizmetleri

Bireysel Görüşmeler:

Bireysel görüşmeler, gönüllülük esasına dayanarak Uzman Klinik Psikologla bire bir olarak yapılır. Görüşmeler 45-50 dakika sürer. Görüşmeler haftada bir olacak şekilde başlar. Devam eden süreçte görüşme sıklığına uzmanla birlikte karar verilir.

Görüşmeler Uzman Klinik Psikologla birlikte belirlenen sorunlar ya da hedefler üzerinden birlikte çalıştıkları, danışanın sorunlarına ve hedeflerine ilişkin sorumluluk aldığı bir süreçte ilerler. Psikolojik danışma belli bir süreyi kapsayan ve çaba gerektiren bir süreçtir.

Seminer-Söyleşiler:

Öğrencilerin çeşitli psikolojik konularda bilinçlenmelerini sağlamak amacıyla ihtiyaçları ve istekleri doğrultusunda planlanan seminer ve söyleşiler düzenlenmektedir.

PDM’ye Kimler Başvurabilir?

• Öncelikle psikolojik destek ve danışmaya ihtiyaç duyduğunu hissedenler.
  • Kimseyle paylaşamayacağı stres olaylarını güvenli bir ortamda paylaşmaya ihtiyaç duyanlar
  • Kendilerini ifade etmede güçlük yaşayanlar
  • Kendini daha iyi tanımak ve kapasitelerini geliştirmek isteyenler
  • Stres ve kaygı ile baş etmek isteyenler
  • Umutsuzluk, üzüntü, isteksizlik hissedenler
  • Öfke kontrolünde sorun yaşayanlar
  • Takıntılı düşünceler, korku ve fobileri olanlar
  • Geçmiş ya da şimdiki yaşamda travmatik yaşantıları olanlar
  • Özgüven sorunu yaşayanlar
  • Bulunduğu ortama uyum sağlamada güçlük çekenler
  • Başkalarıyla ilişki kurmada zorluk yaşayanlar
  • Aile, arkadaş ve romantik ilişkilerinde sorun ve çatışma yaşayanlar
  • Zamanı etkili kullanamamaktan ve yapacaklarını ertelemekten şikayetçi olanlar
  • Eskisine göre sorumluluk almakta zorluk yaşadığını düşünenler

PDM’ye Nasıl Başvurabilirsiniz?

Merkezimiz hafta içi her gün saat 09:00 – 17:30 arası hizmet vermektedir. PDM’ye https://www.sankotip.com/e-randevu.aspx?id=24 adresi üzerinden, 0850 811 87 65 nolu randevu merkezinden ya da yüz yüze başvurulabilmektedir.

Merkezin Yeri

SANKO Üniversitesi Sani Konukoğlu Eğitim ve Araştırma Hastanesi yeni bina giriş kat (Binaya girince sol kolunuzdaki ilk banko) Telefon:0342 211 65 00 Dahili: 5387 (PDM) ya da 5378-79 (banko)

SIKÇA SORULAN SORULAR

PDM’ye başvurmak kişisel bir zayıflık mıdır?

Zaman zaman her birey kendini stresli, kaygılı, mutsuz, karşılaştığı problemleri çözemeyecek kadar çaresiz hissedebilir. Böyle durumlarda yardım aramak çok doğaldır. Psikolojik danışma merkezine başvurarak yardım aramak o kişinin zayıf olduğunu, hasta olduğunu göstermez. Aksine sıkıntılarının farkında olmak ve bu sıkıntılarla yüzleşmek için kendini hazır hissetmek güçlülüğün göstergesidir.

PDM hizmetlerinden ücretsiz olarak yararlanabilir miyim?

Evet, tüm SANKO Üniversitesi öğrencileri (Lisans, Yüksek Lisans, Meslek Yüksek Okul öğrencileri) PDM hizmetlerinden ücretsiz yararlanabilir.

Beni PDM’Ye bir hocam yönlendirdi, gelmek zoruda mıyım?

Psikolojik danışma süreci ancak kişinin gönüllülüğü ile mümkündür. Kişinin yaralanmak için istekli olması gerekir. Dolayısıyla PDM’ye başvurmak ve devam etmek kişinin kendi tercihidir. Eğer gelip gelmeme ile ilgili herhangi bir kararsızlık yaşıyorsanız, sadece bunu konuşmak için bile PDM’den bir randevu alabilirsiniz.

PDM’ye hangi durumlarda başvurmalıyım?

Zaman zaman herkesin kendini kötü hissettiği dönemler olur. Ancak içinde bulunduğunuz olumsuz durumunuzun, aklınızı çok fazla meşgul ettiğini, hayatınızı olumsuz yönde etkilediğini, sizin için engel oluşturduğunu düşünüyor ve bu durumlarla baş etme becerilerinizi geliştirmek istiyorsanız PDM’ye başvurabilirsiniz.

Psikiyatrik ilaç kullanmak istemiyorum, yaşadığım sıkıntıların üstesinden sadece uzman klinik psikologtan yardım alarak üstesinden gelebilir miyim?

Kullanmaya devam ettiğiniz psikiyatrik bir ilaç varsa bu psikiyatrist kontrolünde bırakılması ya da devam edilmesi gereken bir tedavi yöntemidir. Bazı rahatsızlıklarda bir ömür boyu kullanmak gerekirken bazılarında ise doktor kontrolünde azaltılarak bırakılabilir. Bu tamamen rahatsızlığın seyriyle alakalıdır.

PDM’de yapılan görüşmelerde gerektiği durumunda uzman klinik psikolog tarafından da psikiyatriste yönlendirilebilirsiniz.

PDM’deki görüşmelere ne kadar devam etmem gerekir?

Görüşmelere ne kadar devam edeceğiniz, sizin yardım almak istediğiniz konuya ve hayatınızdaki önceliklere bağlı olarak uzman klinik psikologla karşılıklı olarak karar vereceğiniz bir süreçtir. Görüşmeler 1-2 seans sonunda sonlandırılabileceği gibi 1-2 yıl sürecek uzun dönemli seanslar şeklinde de planlanabilir.

PDM’den aldığım randevuya zamanında gelemeyecek olursam ne olur?

Seansa gelemeyeceğiniz durumda randevu merkezimizi arayarak randevu saatinizi değiştirmeniz ya da iptal ettirmeniz gerekmektedir. Bunun yanı sıra seans süresi sınırları ve seans sorumlulukları doğrultusunda  seans saatinize 15dk gecikmeniz durumunda seansınız o gün içerisinde iptal edilmektedir.