Hakkımızda (Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü)

Meslek tanımı:

Fizyoterapist, hastalık ve özür durumlarından kaynaklanan ağrı ve fonksiyonel yetersizliklerle ilgili gerekli özel ölçme ve değerlendirmeleri yapan, ve bu değerlendirme sonuçlarından yola çıkarak yaşam kalitesini arttırmak için uygun fizyoterapi ve rehabilitasyon programını planlayarak uygulayan profesyonel sağlık personelidir.

Bölüm müfredatı:

Eğitim, ilk yılda anatomi, fizyoloji gibi temel tıp bilimleri ile başlar. 2. yılda ortopedi, nöroloji, romotoloji, iç hastalıklar, pediatri gibi klinik bilimlerin temelleri atılarak elektro fiziksel ajanlar, manipulatif tedavi teknikleri gibi alanın pratiğine yönelik derslerle devam eder. 3. yılda mesleki beceri kazandırmayı hedefleyen pediatrik rehabilitasyon, ortopedik rehabilitasyon, nörolojik rehabilitasyon, protez-ortez rehabilitasyon, kardiyopulmoner rehabilitasyon gibi dersler teorik ve pratik uygulamalı şekilde verilir. 2. ve 3. Sınıfın tamamlanması ile mesleki deneyim kazanabilecekleri yaz stajlarıyla birlikte 4. Sınıf da tüm yıl boyunca mesleğin icra edildiği çeşitli alanlarda staj sahalarına gönderilerek meslekle ilgili yetkinliklerini kazanırlar.

Öğretim süresi:

Fizyoterapi ve Rehabilitasyon bölümünün eğitim süresi 4 yıldır

Mezunların istihdam alanları:

• Kamu Ve Özel Hastaneler (devlet/özel hastaneler/tıp merkezleri/ 1. basamak sağlık hizmetleri)
  • Kamu ve Devlet Kuruluşları (SESAM, Huzurevi, bakımevi, çocuk esirgeme kurumları)
  • Spor Kulüpleri
  • Sağlıklı Yaşam Merkezleri ve Spor Merkezleri
  • Okullar ve Özel Eğitim Veren Okullar
  • Özel Eğitim Merkezleri
  • Huzurevi ve Bakım Evleri,
  • Belediyeler,
  • Evde Bakım Merkezleri,
  • Hastalıklara Özel Vakıf ve Dernekler
  • Yüksek Lisans, Doktora Derecelerini alarak akademik kadrolara atanabilmektedirler.

Mezuniyet Sonrası Özelleşme Alanları:

• Spor Fizyoterapistliği
  • Nörolojik Rehabilitasyon; Erişkin-Çocuk Fizyoterapisti